În data de 20 decembrie a fiecărui an se sărbătorește Ziua Internațională a Solidarității Umane.

Tema stabilită de Națiunile Unite pentru 2014 reprezintă un îndemn: “Să acționăm împreună — solidaritatea reprezintă un principiu fundamental în programul pentru dezvoltarea după 2015”.

Ziua Internațională a Solidarității Umane

Doar prin acțiuni colective putem aborda probleme de anvergură precum sărăcia și inegalitatea în creștere, schimbările climatice, problemele majore de sănătate, exemplificând prin izbucnirea maladiei Ebola în Africa de Vest. Doar acționând împreună putem ajunge la o prosperitate comună, putem proteja planeta și putem crea o viață demnă pentru fiecare dintre noi.

În acest an sărbătorirea Zilei Internaționale a Solidarității Umane este marcată de alcătuirea agendei ONU de dezvoltare post-2015. Statele membre ale sistemului Națiunilor Unite, experți, reprezentanți din partea societăților civile, oameni de afaceri și milioane de oameni din toate colțurile lumii și-au unit forțele într-o motivație comună pentru a participa la cea mai mare campanie anti-sărăcie din istoria omenirii. Noua agendă se va axa pe oameni și planetă.

Acesta va avea la bază drepturile omului și va fi susținută de un parteneriat global pentru realizarea dezvoltării durabile în vederea fructificării Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului și de a trăi, în 2030, într-o lume mai prosperă, mai pașnică și mai stabilă.

Ziua Internațională a Solidarității Umane a fost proclamată de Adunarea Generală, la 22 decembrie 2005, prin Rezoluția 60/209, pornind de la identificarea solidarității ca una dintre valorile fundamentale și universale, care trebuie să stea la baza relațiilor dintre popoare, în secolul al XXI-lea.

Conform dicționarului, solidaritatea este un “sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor”. Deoarece conceptul de solidaritate se referă la noțiunea de colaborare, drepturi și responsabilități comune, precum și la unitate pentru realizarea unui scop comun, ea poate fi aplicată în multe domenii cu valoarea de a-i ajuta pe alții. Solidaritatea este în centrul misiunii și în proiectele multor organizații non-guvernamentale (ONG-uri) și organizații comunitare.

Anul acesta am asistat personal la două activități de solidaritate umană care mi-au restaurat încrederea în comunitate și în solidaritatea umană. Prima a fost campania ”Salvăm un prieten, salvăm o viață” cand oamenii Ploieștiului și nu numai s-au mobilizat pentru a strânge în doar două zile banii de operație pentru Vlad Brașoveanu, colegul si prietenul nostru. Al doilea este mobilizarea pentru o bătrână din Prahova, cu o situație materială precară, care făcea naveta în Ploiești pentru a vinde florile din curte ca să își cumpere pâinea cea de toate zilele.

Împreună suntem mai puternici! Și astăzi, 20 decembrie, este ziua voastră, a celor care nu rămân indiferenți la problemele oamenilor din jur și se mobilizează cu tot sufletul și toate puterile pentru a reuși să învingă problemele.

Foto: una din zecile de urne aflate la dispoziția ploieștenilor pentru a dona și salva viața lui Vlad, sursa Facebook ”Salvăm un prieten, salvăm o viață

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *