De dimineata intru pe instagram si vad diferite postari cu rochia din imaginea de mai jos. Albastra cu negru. Pentru ca era dimineata nu am inteles mare lucru, dar pe la pranz, cand am intrat din nou pe instagram, mai multe persoane postasera iar despre rochie, iar una din persoane spunea ca o vede aurie sau alba, iar altele ca o vad albastra.

rochia albastra

Imi spun “Ce stupid, normal ca e albastra, daah!” si intind ecranul telefonului catre colegul din fata mea cerandu-i si lui o parere. Imi spune plictisit ca e alba. Credeam ca stie poanta si face misto de mine, asa ca il intreb serios, iar el imi raspunde la fel ca si inainte: alba. Merg la o alta colega, cateva birouri mai departe, iar raspunsul ei este tot alba / crem.

Brusc, ma simt panicata. Oare e ceva in neregula cu mine?! De ce eu o vad albastra? Colegul caruia ii cerusem prima parere imi ia telefonul si merge si adreseaza intrebarea unui alt coleg. Acela convins si el ca rochia este alba, ne raspunde.

Era clar ca e ceva in  neregula cu mine, raportul de 3 contra eu singura ma facea sa ma simt foarte ciudat. Le tot repetam ca e albastra, intelegand cu aceasta ocazie cum se simt nebunii aia care au o realitate doar a lor :)) Ma intorc la birou si caut pe google o explicatie.

Explicatia este urmatoarea: diferitele lungimi de unda de lumina, care corespund diferitelor culori, intra in ochiul nostru prin lentile si lovesc retina, acolo unde pigmentii activeaza conexiunile neuronale, permitand creierului sa formeze semnalele intr-o imagine.

Creierul nostru filtreaza intuitiv pentru a vedea culoarea “adevarata” a unui obiect, dar tenta albastruie a pozei afecteaza aceasta abilitate.

Si da, rochia este albastra cu negru si nu alba / crem / aurie. Deci eu am avut dreptate, dar cu toate astea… ciudata rochie, ciudata zi…

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *