Cati dintre cei care spun ca religia nu ar trebui sa fie obligatorie in scoala si care cred ca religia e o prostie si-au botezat copiii in Biserica? Mi se pare o contrazicere totala. Daca copilul tau a fost botezat in Biserica atunci probabil ar trebui cunoasca detalii despre aceasta religie, despre acest obicei crestinesc. Mai departe decide el, cand creste, daca adopta religia ca mod de viata sau o trateaza ca si cultura generala.

religia in scoala

Religia in scoala, dupa parerea mea, are caracter educativ pentru ca ii invata pe copii sa fie mai buni, mai cuminti, mai ascultatori, ii invata sa isi respecte parintii, familia, apropiatii. In vreme ce mass media si mediile online sunt pline de violenta si comportamente indecente, ne temem ca o ora de religie ne ‘strica’ copiii?

In cazul in care religia predata in scoala nu aduce intr-adevar nimic bun, fiti fara griji. Rau nu face in niciun caz.

Ce imi amintesc eu legat de orele de religie? Ca era genul de ora pentru care nu aveam lectii de facut, nu eram stresati cu lucrari de control, era o ora pe care o preda de obicei preotul din sat (scoala generala nu am facut-o in Ploiesti), o ora la care citeam din manualul de religie sau ne erau povestite diferite intamplari crestin ortodoxe din care intotdeauna trageam invataminte interesante, care, cel putin pe mine, ma puneau uneori pe ganduri si poate chiar ma fascinau. Iar notele la aceasta materie erau usor de obtinut de fiecare dintre colegii mei, ceea ce ne ajuta la final de an la media generala.

Tratam cu mare respect aceasta ora, la fel ca si pe multe alte materii, lucru pe care cu greu il mai gasim in invatamant in ziua de azi. Si am crescut si mai departe am ales fiecare daca simtim nevoia sa comunicam cu Dumnezeu, daca credem sau nu in El.

Ne temem ca acesti copii vor fi dezinformati de orele de religie? Ca vor ajunge sa creada in “cai verzi pe pereti”? Atat de tare ii subestimam? Ca nu vor distinge realitatea? Vorbim de aceeasi copii care au acces la internet, deci la o infinitate de informatii legate de religie si nu numai, inca de cand isi parasesc scutecele?

Ne temem ca religia prin restrictiile si invatamintele sale ar putea sa ii opreasca din a se grabi sa se maturizeze, din a se grabi sa isi inceapa viata sexuala la varste fragede sau sa isi molesteze fizic si verbal colegii de scoala? N-ar trebui pentru ca religia nu mai are de mult aceasta putere sau prea mare influenta. Totusi, pentru unii din copii, inca ar putea face o diferenta. Si eu zic ca merita incercat.

In final, ca cetatean al unei tari libere, crescut intr-o familie ortodoxa, cu parinti care merg regulat la Biserica, imi permit sa adaug un citat “Dacă crezi în Dumnezeu și nu există, n-ai nimic de pierdut. Însă dacă nu crezi, iar el există, atunci ai pierdut totul.”

Si imi mai permit ceva, pentru ca sunt pe blogul meu. Sa va spun un aspect pe care l-am observat si, de care e posibil sa ma insel, dar merita sa il spun. Poate fi vorba de o coincidenta insa am observat ca in familiile in care exista credinta in Dumnezeu, familia este mai unita, mai ordonata, mai implinita.

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *