Retineti si evitati? Nu mai bine ajutati si integrati?

Genul de situatie in care in loc de “prevenim ca sa nu tratam mai tarziu” ar trebui sa se transforme in “hai sa tratam ca sa nu mai fie nevoie sa prevenim pe nimeni”.

Un site din Ploiesti a carei pagina de Facebook o urmaresc ma informeaza in aceasta dimineata, atasand si o fotografie, care sunt hotii de buzunare din republica pe care ar trebui sa ii retin si evit. Analizez pret de cateva secunde chipurile si ma cuprinde o tristete amestecata cu mila. Par niste oameni saraci, spre foarte saraci, exclusi din start de societate pe motiv ca sunt rromi, adusi in situatia extrema de a mai strecura mana in buzunarul cuiva pentru a nu muri de foame.

Si da, e posibil sa fie eu prea optimista, dar asta e tot ce vad in situatia asta, faptul ca oamenii astia au nevoie de ajutor. Mi-e greu sa cred ca sunt cleptomani si fura de placere. Da, poate fura si ca sunt lenesi si nu se pot tine de un job. Dar a incercat oare cineva sa stea de vorba cu ei? Sa ii priveasca ca pe niste oameni care au nevoie de ajutor? A incercat cineva de pe la servicii sociale sa le caute un job? Sa le spune ca suntem oricum o tara de oameni destul de saraci pentru a ne mai fura intre noi si ca solutia ar fi sa incerce si ei sa munceasca? 

 

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Current month ye@r day *